Ikram Junior – Menjadi Hero, menyelamatkan dunia

Alhamduillah, meskipun hari ini sudah masuk minggu yang ketiga selepas Projek Hijau Penanaman Pokok Ikram Junior Wilayah Persekutuan bersama keluarga, kenangan itu masih segar dalam ingatan. Syukur dipanjatkan  atas kesempatan bersama Ikram Junior untuk menelusuri hutan sejauh 2.5 km. Ternyata kanak-kanak yang berusia antara 9 – 12 tahun ini merupakan generasi yang luar biasa di mana tidak seharusnya kita memandang rendah pada kemampuan mereka.

Program ini dimulakan seawal jam 9 pagi . Pada asalnya sedikit kegusaran singgah sebentar  di dalam hati saat melihat langit bertukar mendung kelabu. Namun, berkat istighfar dan zikir yang ibu selalu ingatkan agar diamalkan, cuaca yang mendung perlahan-lahan bertukar cerah khususnya saat kami naik ke atas untuk aturcara utama kami iaitu tree-planting.

IMG_4592

Sesi fotografi sebelum memulakan perjalanan

Perjalanan kami meredah ladang hutan FRIM sejauh 2.5 km tidak semata berjalan, tetapi, renjer FRIM turut mengajak kami untuk berkenalan dengan flora fauna yang terdapat di sepanjang perjalanan kami.

Antaranya ialah semut. Antara fakta menarik yang kami peroleh ialah bagaimana mengenal semut yang friendly. Subhanallah, ternyata lautan ilmu Allah itu sangat luas dan banyak lagi yang perlu kami ketahui.

IMG_4653

Seterusnya kami dikenalkan dengan pokok kapur. Renjer meminta kami mengutip daunnya yang sangat unit dan cuba menghidu dengan meremukkan daun tersebut terlebih dahulu. Sebenarnya, daun pokok kapur inilah yang digunakan untuk membuat insect repellent yang kami pakai sebelum masuk ke hutan.

Kami juga turut berkenalan dengan pokok tarzan yang mana akarnya menyimpan air yang mungkin boleh dibuat sebagai penghilang dahaga jika tersesat di dalam hutan atau mungkin jika ada aktiviti perkhemahan yang penuh dengan adventure.

Salah satu ilmu baru yang turut kami peroleh berkenaan akar pokok yang menjulang ke langit ini ialah, cara untuk memotong akar untuk memperoleh air yang tersimpan di dalam akar ini. Selain itu, Encik Edi turut memberitahu kami cara mengenalpasti sama ada air yang berada di dalam akar itu beracun atau tidak.

Jika air yang keluar berada dalam keadaan melekit, maka air itu beracun, dan jika air yang keluar mengalir deras seperti air biasa maka Insha Allah dijamin selamat untuk diminum.

Encik Edi turut mengajak kami mendongak ke langit dan melihat sejenis pokok yang daunya memayungi seluruh hutan. Walaubagaimanapun, di sinilah terlihat kebesaran Allah, bagaiman setiap dedaunan itu tumbuh dengan jarak tertentu yang membolehkan cahaya matahari masih dapat dimanfaatkan kepada tumbuhan lain di dasar hutan.

IMG_4654

Perjalanan diteruskan lagi ke tapak penanaman pokok. Di sini kami diberikan taklimat berkenaan penanaman pokok oleh Encik Sadali. Encik Sadali juga turut mengingatkan kami bahawa pokok merupakan makhluk Amllah yang sangat bermanfaat pada orang lain. Dia bukan sahaja membekalkan kebaikan seperti buah-buahan untuk kita makan, batang untuk dimanfaatkan, oksigen, mengawal suhu bumi dan macam-macam lagi. Malah pokok jugalah yang mengambil keburukan yang kita sebarkan di atas muka bumi ini berupa carbon dioxide daripada sistem pernafasan kita, pembakaran secara terbuka, kenderaan dan lain-lain.

Subhanallah, betapa besarnya manfaat pokok kepada manusia. Tetapi sebaliknya bagaimana manusia mensyukuri nikmat ini dan menggunakan ia sebagai wasilah ubudiyyyah kepada yang Esa. Kerana itu jugalah kami Ikram Junior bersungguh-sungguh untuk mendidik anak-anak generasi masa kini agar belajar bersyukur dengan nikmat pemberian alam flora dan fauna dari Allah.

Alhamdulillah, hasil daripada program, kami menerima beberapa respon positif daripada anak-anak. Terdapat salah seorang peserta yang menyatakan betapa murninya niat dia bersama-sama program ini sehingga sanggup mengorbankan pemilihan futsal di sekolah. Peserta memperoleh manfaat yang sangat besar, kerana kebetulan dia juga diberi kerja kursus berkenaan cara memelihara da memulihara alam sekitar. Semoga sedikit usaha kami ini dapat mengangkat anak-anak seawal usia menjadi hero ummah yang bukan sahaja menjuarai isu-isu alam sekitar, malah pelbagai lagi isu pada masa akan datang.

IMG_4770

Satu group bersama suami dan my x-student from SRIAACS

Semoga Ikram Junior terus giat memberi manfaat dan menjadi generasi hebat!

Advertisements

About mujahidahistiqamah

51:56 | 2:30
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s